HEEFT MIJN KIND EEN NEGATIEF ZELFBEELD?

HEEFT MIJN KIND EEN NEGATIEF ZELFBEELD?

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 13 april 2022 Blog
Leestijd: 3 minuten

Mijn kind vindt nieuwe situaties altijd spannend en durft dan niet alleen te gaan.
Mijn kind is erg verlegen en ziet heel erg op tegen dingen die hij moet doen.
Mijn kind zegt heel vaak dat kan ik niet…

Deze uitspraken hoor ik geregeld van ouders. Deze ouders hebben zorgen over hun kind met betrekking tot het zelfvertrouwen en zelfbeeld van hun kind.
Bij deze bovenstaande uitspraken kan sprake zijn van een laag zelfbeeld bij het kind. Kinderen met een laag zelfbeeld durven niet goed te vertrouwen op zichzelf en zitten vaak minder lekker in hun vel. Nieuwe situaties zijn dan vaak spannend en ze kunnen last hebben van buikpijn of andere lichamelijke klachten.

De ontwikkeling van het zelfbeeld

Het zelfbeeld is de manier waarop je jezelf ziet, het beeld dat je kind over zichzelf heeft. Dat kan zowel een positief als negatief beeld zijn.
Het zelfbeeld ontwikkelt zich door de jaren heen. Dit gebeurt aan de hand van een aantal fases;

 • Zelfbesef; een baby heeft nog geen gedachtes over zichzelf. Ze ontdekken eerst dat bepaalde lichaamsdelen van henzelf zijn, dit doen ze door te bewegen.

Kinderen van rond de twee jaar ontdekken hun eigen spiegelbeeld, ze herkennen zichzelf. Maar de omgeving om hen heen wordt ook een spiegel, want andere mensen reageren op wat ze doen en zeggen. Ze merken dat ze invloed kunnen uitoefenen door iets te doen of te zeggen. Ze krijgen bevestiging dat ze er zijn en dat hij/zij ertoe doet. De taal is hierin heel belangrijk; je kind leert om dingen, gebeurtenissen en gevoelens onder woorden te brengen en kan daar dus beter over nadenken.

 • Zelfvertrouwen; dit komt voort uit dat je kind merkt dat hij dingen voor elkaar kan krijgen; hij gelooft dat hij iets kan;
 • Zelfwaardering; dit heeft te maken met een veilige hechting. Het is het gevoel dat je het beste kunt omschrijven als: ‘Ik ben de moeite waard’ of ‘Ik mag er zijn.’ Je kind moet voldoende ervaren hebben dat hij ertoe doet. En dit gevoel geef je aan je kind door er te zijn voor je kind, knuffels en kusjes te geven, zeggen dat je van hem houdt enzovoorts;
 • Zelfkennis; naarmate je kind ouder wordt gaat hij steeds meer vragen stellen: hoe zie ik eruit? Wat denken andere mensen van mij? Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten? Je kind kan als het ware van een afstandje naar zichzelf kijken. Je kind gaat zichzelf vergelijken met andere leeftijdsgenootjes. Hij kan dan bijvoorbeeld denken ‘Was ik maar wat groter’ of ‘kon ik maar beter voetballen.’

Als je kind een negatief zelfbeeld heeft dan denkt hij negatief over zichzelf. Hij heeft het gevoel dat hij niet goed genoeg is. Je kind ziet vooral wat er niet goed gaat en heeft dan ook elke keer als iets niet lukt een negatieve gedachte als: ‘Zie je wel, het lukt me toch niet.’ En als er iets wèl goed gaat dan zegt hij vaak dat het geluk is, of dat het komt doordat dat vriendje meedeed. Het succes wordt toegeschreven aan een ander en niet aan zichzelf.

Hoe herken je een negatief zelfbeeld bij je kind?

Een negatief zelfbeeld is soms moeilijk te herkennen. Je kind is bijvoorbeeld heel angstig, verdrietig, teruggetrokken of juist erg druk en boos. Dit gedrag kan voortkomen uit een laag zelfbeeld maar dat hoeft natuurlijk niet. Daarom is het ook zo moeilijk te herkennen.
Hieronder heb ik wat kenmerken op een rijtje gezet om je te helpen het te herkennen bij je kind.

Kenmerken van een negatief zelfbeeld

 • Je kind praat negatief over zichzelf, bijvoorbeeld ‘Ik ben dom’, ‘ik kan dat niet’, ‘Ik doe altijd alles verkeerd’;
 • Je kind heeft moeite met kritiek, hij wordt dan snel boos of klapt dicht;
 • Je kind heeft moeite met voor zichzelf op te komen;
 • Je kind vraagt veel bevestiging;
 • Je kind durft geen dingen te ondernemen, is heel verlegen, teruggetrokken, angstig;
 • Je kind reageert heeft snel boos of agressief;
 • Je kind heeft onverklaarbare lichamelijke klachten;
 • Je kind denkt negatief over zichzelf op meerdere gebieden, zoals z’n uiterlijk, sportvaardigheden, leercapaciteiten op school, omgang met vriendjes;
 • Je kind vindt het moeilijk om complimenten te ontvangen.
Als je kind één van deze kenmerken heeft wil dat niet meteen zeggen dat hij of zij een negatief zelfbeeld heeft. Maar het kan wel belangrijk zijn om te werken aan het zelfvertrouwen van je kind.

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek