WAT HEBBEN KWALITEITEN TE MAKEN MET JE ZELFVERTROUWEN?

WAT HEBBEN KWALITEITEN TE MAKEN MET JE ZELFVERTROUWEN?

Leestijd: 3 minuten

Kwaliteiten zijn eigenschappen die bij iemand horen. Je bent er goed in en iemand anders kan die kwaliteiten die bij jou horen vaak snel benoemen.
Maar dit van jezelf benoemen is soms nog wel eens lastig. Want vaak zijn de kwaliteiten die je hebt voor jezelf zo vanzelfsprekend dat je het niet meer bijzonder vindt.

Kwaliteiten zoeken en benoemen

Als kinderen of jongeren bij mij in de praktijk komen ga ik altijd aan de slag met hun kwaliteiten. We doen dan een spel om deze kwaliteiten te ontdekken. Ik gebruik hiervoor het spel schatgravers. Dit is een leuk spel waarbij je allemaal verschillende werkvormen kunt gebruiken waardoor je het ook heel vaak kan spelen en het nooit saai wordt om te doen.

Hé!!!! Is dit ook een kwaliteit van mij?

Kinderen ontdekken vaak kwaliteiten bij zichzelf waar ze zich helemaal niet zo van bewust waren. Maar het is natuurlijk wel superleuk om te ontdekken dat je nog veel meer kwaliteiten hebt dan je eigenlijk van tevoren had bedacht.

Boost in je zelfvertrouwen

Het zien van je kwaliteiten geeft je een boost in je zelfvertrouwen. Want ineens denk je: ‘Hé dat kan ik heel goed’, of ‘dat vind ik enorm leuk om te doen en het lukt me ook nog eens heel goed!’
Het zien van je eigen kwaliteiten zorgt voor een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.
Kinderen die een positief zelfbeeld hebben zijn beter in staat relaties met anderen op te bouwen en te onderhouden. Ze hebben meer zelfvertrouwen dan kinderen met een negatief zelfbeeld.

Vaak zien we wat er niet goed gaat…

In het dagelijks leven en ook op school worden vaak de dingen belicht die kinderen en jongeren nog niet goed doen, dit gebeurt vaak onbewust. Op school worden kinderen vaak gewezen op de fouten die ze gemaakt hebben want die moeten ze dan nog even verbeteren.
En thuis is het vaak zo dat als je kind op de bank springt hij een standje krijgt, terwijl je vaak geen compliment geeft als hij wel netjes zit. Of als je kinderen ruzie hebben stuur je je kind naar zijn kamer of naar de gang en als ze gezellig aan het spelen zijn vergeet je vaak een compliment te geven. Hiermee belicht je onbewust de dingen die ze allemaal niet goed doen.

Meer aandacht voor het positieve

Als we meer aandacht zouden besteden aan al die dingen de onze kinderen goed doen en goed kunnen, hun kwaliteiten dus belichten, dan krijgen de kinderen een positiever zelfbeeld en dus meer zelfvertrouwen.

Meer zelfinzicht en zicht op de kwaliteiten van anderen

Weten wat je eigen kwaliteiten zijn geeft je ook meer zelfinzicht. Je bent je beter bewust van wat je allemaal wél kan waardoor je automatisch dat ook meer gaat laten zien. En doordat je zelf een positievere blik hebt ga je ineens ook de kwaliteiten van anderen zien. Ze weten dan beter bij wie ze moeten zijn als ze iets moeten doen waar zij zelf niet goed in zijn. En kunnen elkaar op die manier beter helpen en hebben ze meer begrip voor elkaar. Zo komen ze erachter dat je ook niet overal goed in hoeft te zijn!

Een tip om thuis te doen

Leuk is het om zelf eens aan de slag te gaan met een zoektocht naar de kwaliteiten die je kind allemaal heeft en ook die je zelf hebt. Ga met je gezin eens aan de slag hiermee.
Dat kan al heel simpel tijdens het avondeten. Je maakt een rondje en iedereen benoemt een kwaliteit van degene die naast hem zit. Ik vind dat jij goed bent in……. Ik vind dat jij heel goed kan….. Ik vind dat jij heel………bent.
Daarna draai je het rondje om en noem je een kwaliteit van degene die aan de andere kant naast je zit. En leuk is het als je het allemaal opschrijft op een mooi papier die je elke dag verder kunt aanvullen.
Je kan voor kinderen alvast van tevoren even een paar voorbeelden noemen zodat ze er een beetje inkomen. Voorbeelden kunnen zijn: samenwerken, luisteren, voor jezelf opkomen, vrienden maken, troosten, doorzetten, lief, eerlijk, gezellig, grappig, ijverig, zelfstandig, sportief, nieuwsgierig, netjes.

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek