8 TIPS VOOR WAT JE KUNT DOEN ALS JE KIND GEPEST WORDT

8 TIPS VOOR WAT JE KUNT DOEN ALS JE KIND GEPEST WORDT

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 22 september 2020 Blog
Leestijd: 5 minuten

Stel je eens voor dat je elke dag naar school gaat en wordt uitgelachen, bedreigd of uitgescholden, dat je lelijk en niet leuk genoeg bent. Als je dag in, dag uit gepest wordt, lijkt de tijd stil te staan. Op zondag voel je je extra verdrietig, omdat het bijna weer maandag is en je weer zal moeten overleven tussen de kinderen die jou pijn willen doen….
Voor ouders is dit ook heel heftig. Je kind is je alles en je hebt het beste met hem/ haar voor. Wat kun je doen als je kind in zo’n nare situatie zit?

 

Pesten

Het is iets wat je niet in de hand hebt en wat iedereen kan overkomen. Op school, op het werk, op het internet… het kan overal gebeuren. Hoe zie je nu als ouder dat er iets niet juist is en hoe moet je hier dan mee omgaan?  Het zijn allemaal vragen die door je hoofd spoken. Met deze blog wil ik proberen om een aantal tips aan ouders mee te geven die kunnen helpen.

 

Signalen

Iemand die gepest wordt, zegt dit niet altijd. Het kind schaamt zich er vaak voor en wil niet dat iemand ervan af weet. Maar hoe weet je dan als ouder dat je kind gepest wordt op school of daarbuiten?

Het belangrijkste is hoe het kind zich voelt. Kinderen die gepest worden, zien er vaak ongelukkig uit of hebben veel last van buikpijn of hoofdpijn waardoor ze niet naar school willen. Daarnaast slapen ze vaak slecht en aan het einde van de vakantie of op zondag lopen ze gestrest en gespannen rond. Ze zijn vaak afwezig omdat ze niet kunnen stoppen met hier aan te denken. Daarnaast hebben zij vaak weinig tot geen vriendjes en worden ook niet vaak uitgenodigd op feestjes.

 

Gevolgen

Pesten heeft grote gevolgen. Kinderen die gepest worden voelen zich vaak eenzaam, verdrietig, onzeker en bang. Soms zijn ze bang om naar school te gaan. Het leren wordt dan bemoeilijkt en de schoolresultaten dalen.

Kinderen kunnen ook lichamelijk last krijgen, van bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn, bedplassen of slapeloosheid. Wie gepest is, kan daar jaren lang last van houden. De kans op een depressie op latere leeftijd is groter. Daarnaast is het zelfbeeld laag en relaties verlopen vaak moeizaam.

 

Tips

Pesten is moeilijk te stoppen, maar ouders kunnen de situatie voor hun kind wel draaglijker maken. Warmte binnen het gezin en goede gesprekken helpen. Stel je open en laat het kind voelen dat hij/zij jou alles mag vertellen. Bied vooral steun en onderneem niet meteen actie. Kom pas in actie als uw kind dat ook een goed idee vindt. Wat kun je nog meer doen?


Tip 1: Negeren werkt niet
Denk je bij pesten aan de pester negeren? In de praktijk blijkt dat niet te werken. Niet alleen neemt het gevoel van onzekerheid, machteloosheid, verdriet en eenzaamheid bij een gepest kind daardoor toe. Ook speelt mee dat het voor een kind supermoeilijk is om niet te reageren. Instinctief kunnen kinderen zich meestal niet inhouden


Tip 2: Praat erover met je kind
Praten met je kind over pesten is moeilijk. Want, misschien schaamt je kind zich en ben jij zeer geëmotioneerd om wat er gebeurt. Kaart het onderwerp toch aan, maar doe het op een ontspannen en open manier. Houd je mening, oplossingen en emoties voor je. Geef je kind erkenning. Neem de tijd. Luister, toon begrip en stel vragen. Van wie, hoe, wanneer en waarom je kind denkt gepest te worden.


Tip 3: Emoties uiten
Help je kind om zijn/haar gevoelens te uiten. Dit kan door te praten. Maar lukt dat niet? Probeer dan het in een andere vorm te gieten. Bijvoorbeeld door een rollenspel te spelen, te schilderen of door te tekenen.


Tip 4: Geef aan dat je wilt helpen
Is je kind het mikpunt van pesterijen? Neem je kind serieus en geef hem of haar nooit de schuld. Ook al vind je dat je kind het niet zo goed heeft aangepakt of als je vindt dat hij of zij overdrijft. Laat dat niet merken. Zeg dat je hulp wilt bieden door samen een oplossing te zoeken tegen het pesten. Zo steun je je kind en dat geeft een goed gevoel.


Tip 5: Vraag je kind hoe het wil reageren op pesterijen
Als ouder heb je mogelijk allerlei ideeën hoe met een pester om te gaan. Echter, daar is je kind niet bij gebaat. Het is beter dat het zelf met oplossingen komt. Dat voedt het zelfvertrouwen en draagt bij aan het leren stellen van grenzen. Dus vraag je kind wat het kan terugzeggen of doen als het wordt gepest. Vraag ook door. Bijvoorbeeld: Heb je dit geprobeerd? En hielp dat? Wat kun je nog meer doen? Hoe lossen andere kinderen het op? Maar ook: hoe kan ik je als ouder verder helpen?


Tip 6: Maak een actieplan
Een plan hebben waarin je samen met je kind beschrijft hoe hij of zij stap voor stap het pesten kan aanpakken, geeft je kind een gevoel van zelfcontrole. In dit plan staat welke stappen je kind neemt tegen pesten. Schrijf ook vervolgstappen op als een bepaalde oplossing niet werkt. Des te meer vervolgstappen je opschrijft des te langer heeft je kind de regie. Vergeet eveneens niet te formuleren wie je kind kunnen helpen, zoals: mama, papa, vriendjes, leerkrachten en dergelijke plus hoe je kind om hulp vraagt.


Tip 7: Stimuleer het zelfvertrouwen van je kind
Geef niet alleen aan hoe goed je het vindt dat je kind heeft verteld dat het wordt gepest en hoe goed de oplossingen zijn die het heeft bedacht. Vergroot ook het zelfvertrouwen door goede eigenschappen te benadrukken en denk tevens eens aan speciale cursussen en trainingen om het zelfvertrouwen een boost te geven. Bijvoorbeeld zelfverdedigingsporten of speciale cursussen omgaan met pesten. Lukt het niet om grip te krijgen op het pesten, dan kan een kindercoach helpen.


Tip 8: Breng de school op de hoogte
Speelt het pesten zich op school af? Informeer de school en vraag wat zij doen om het pesten tegen te gaan. Vraag ook hoe je als ouder kunt bijdragen. Waarschijnlijk heeft de school een pestprotocol waarin staat wat te doen. Praat eveneens met de leerkracht van je kind over wat er speelt en hoe je je kind kunt helpen zich veilig te voelen op school.

 

Herken je deze situatie en komen jullie er zelf niet meer uit, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT. Graag help ik u hierbij.

 

Groetjes Annemiek