DE KUNST VAN OPVOEDEN: STERKE BASIS VOOR GELUKKIGE KINDEREN

DE KUNST VAN OPVOEDEN: STERKE BASIS VOOR GELUKKIGE KINDEREN

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 19 augustus 2023 Blog
Leestijd: 2 minuten

Opvoeden lijkt op het neerzetten van een sterke onderlaag voor een huis dat lang mee moet gaan. Alle ouders willen dat hun kinderen blij, sterk en goed aangepast aan de wereld worden. Maar hoe zorg je voor zo’n stevige basis? Hier zijn nuttige ideeën voor ouders die willen helpen bij het positief laten groeien van hun kinderen.

 • Goed Praten met Elkaar
  Goed praten tussen ouders en kinderen is heel belangrijk. Luister naar je kinderen zonder te oordelen en met echte aandacht. Zo zien ze dat ze gehoord en begrepen worden. Maak een sfeer waarin ze vrijuit hun gedachten en gevoelens kunnen delen, hoe klein of groot ook. Dit legt de basis voor vertrouwen en sterke banden.
 • Voorbeeld Laten Zien
  Kinderen zijn als sponzen die dingen uit hun omgeving opnemen. Als ouder ben jij het belangrijkste voorbeeld. Laat zien wat goed is, zoals vriendelijk zijn, respect tonen, eerlijk zijn en doorzetten, in je dagelijkse leven. Kinderen leren meer van wat je doet dan van wat je zegt.
 • Ruimte voor uiten van Jezelf
  Laat je kinderen zichzelf ontdekken en uiten. Elk kind is anders en heeft eigen dingen waar ze van houden. Moedig ze aan om nieuwe dingen te proberen en uit te zoeken wat ze leuk vinden. Zo krijgen ze vertrouwen en leren ze zichzelf kennen.
 • Leren van Fouten
  Iedereen maakt fouten en dat is normaal. Moedig je kinderen aan om nieuwe dingen te proberen, zelfs als ze soms mislukken. Leer ze hoe ze van fouten kunnen leren, sterk kunnen blijven als het moeilijk wordt en niet opgeven als het tegenzit.
 • Goed Leren met Begrip
  Het is een kans om te leren en beter te worden. Gebruik duidelijke en eerlijke regels, maar wees ook begripvol. Leg uit waarom sommige dingen niet goed zijn en zoek samen naar oplossingen. Zo begrijpen ze het beter en leren ze zelf goede keuzes maken.
 • Tijd; Samen Genieten
  Samen tijd doorbrengen met je kinderen is heel waardevol. Of je nu speelt, leest, praat of buiten bent, deze momenten maken jullie band sterker. Het is ook een kans om dingen te leren en liefdevol met elkaar om te gaan.
 • Geduldig en Begripvol Zijn
  Opvoeden is een lange reis met moeilijkheden. Heb geduld met jezelf en je kinderen. Besef dat groeien en leren tijd kost en dat er goede en minder goede tijden zijn. Toon begrip voor de gevoelens van je kinderen en steun ze als ze het nodig hebben.

Onthoud dat perfectie niet het doel is bij het helpen van je kinderen. Het gaat erom dat je ze een liefdevolle en fijne omgeving biedt waarin ze kunnen groeien en zichzelf kunnen zijn. Met goed praten, liefde, begrip en geduld kan je je kinderen helpen om sterk, zelfbewust en blij op te groeien, klaar voor de wereld.

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

Groetjes Annemiek