EEN PRAKTIJKERVARING DIE TE MOOI IS OM NIET TE DELEN

EEN PRAKTIJKERVARING DIE TE MOOI IS OM NIET TE DELEN

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 19 februari 2021 Blog
Leestijd: 2 minuten

Al enige tijd mag ik een meisje (10) in mijn praktijk ontvangen. Ze heeft in haar jonge leventje al veel meegemaakt en daarbij heeft zij moeite met het aangaan van (vriendschappelijke) contacten. Ze heeft weinig vriendinnen en dit alles maakt haar heel onzeker. Gedachten die steeds door haar hoofd schieten, zijn; ‘ben ik wel leuk en aardig genoeg’?
Ouders zagen hun dochter steeds stiller en terughoudender worden en begonnen zich echt zorgen te maken. ‘Wat ging er toch in hun dochter om?’
Steeds weer probeerden zij het gesprek aan te gaan en ‘echt’ contact met haar te krijgen. Wat ze ook probeerden, ècht tot haar doordringen lukte niet. Dit voelde gewoon niet goed en de emoties en frustraties liepen steeds hoger op. Wat wilden deze ouders toch graag weer hun gelukkige dochter terugzien! Dit was dan ook de reden om hulp van buitenaf in te schakelen.


Toen ik haar voor de eerste keer in de praktijk ontmoette, zag ik een rustig, stil en een teruggetrokken meisje. Ze keek veel voor zich uit en was terughoudend bij alles wat ik vroeg of voorstelde.
Ik wist wat de eerste stap was om te doen (net als bij ieder kind); vertrouwen opbouwen! Een sfeer creëren waarin zij zich veilig en prettig zou voelen. Dat was dan ook het eerste waar ik ALLE energie in stak. De rest kwam vanzelf wel.
En dat gebeurde ook… de rest kwam vanzelf!
Veiligheid en vertrouwen is de basis; dat is de start van alles.
Het meisje bloeide na iedere sessie steeds meer op; ze kon haar verhaal kwijt, durfde zich te uiten en voelde zich gehoord en gezien! Ze kwam en vertrok steeds weer met een glimlach op haar gezicht! Alleen dat al, was prachtig om te zien!

Al na een aantal sessies zagen de ouders werkelijk verschil! Een kind zoals zij al langere tijd niet meer hadden gezien, een kind dat (weer) straalde en er met goede moed tegenaan wilde gaan! Dat is waar je het voor doet!
fantastisch om hen allen weer gelukkig te zien.

Ook al doe je het als ouder(s) ontzettend goed, blijf vertrouwen op je eigen kunnen en handelen.
De meeste ouder(s) lijken trouwens wel superhelden. We doen en kunnen zelf al zo ontzettend veel. Maar weet…….je hoeft niet álles te kunnen! Soms loop je vast en dan kan hulp van buitenaf uitkomst bieden.