HEBBEN OUDERS EEN ROL BIJ COACHING…?

HEBBEN OUDERS EEN ROL BIJ COACHING…?

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 28 juni 2021 Blog
Leestijd: 2 minuten

Ouders zijn meestal diegene die met een hulpvraag contact opnemen. Dat kan voor hen al een hele stap zijn. De meeste ouders hebben namelijk niet het idee dat ze om hulp zouden kunnen vragen. Opvoeden is niet zomaar een talent dat zomaar komt aanwaaien. Het is hard werken en vraagt uithoudingsvermogen, wilskracht en vastberadenheid.

Als je goed voor je kind wilt zorgen moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Hierbij hoort ook hulp vragen als je het even niet meer weet. De ouders worden bij ons altijd betrokken in het traject. Dit gebeurt o.a. aan de hand van evaluatiegesprekken waar we indien nodig bijsturen en ook ouders de tijd en kans krijgen om het veranderingsproces op te nemen.

Kindercoaching betekent in mijn ogen dan ook duidelijk: “een nauwe samenwerking tussen kind, ouders en coach”. Het is iets van ons “samen”.


Waarom is de rol van ouders in het coaching- proces eigenlijk zo belangrijk?
Ouders zijn een onmisbare en belangrijke schakel in het slagingspercentage van het coaching traject. Een kind spiegelt en reflecteert zich namelijk aan jou als ouder. Het is zelfs zo, dat je kind aan jou (on) zichtbaar duidelijk maakt wat jij als ouder(s) nog te leren, ontwikkelen of te verwerken hebt….

Een kindercoach is er in eerste instantie voor het kind en het ‘probleem’ dat het kind ervaart. Een kindercoach kijkt niet naar de oorzaak van het ‘probleem’ maar hoe we het ‘probleem’ van het kind kunnen oplossen. Als kindercoach geloof je dat het antwoord in het kind zelf zit en gaan wij dus opzoek naar een werkwijze en of methode die past bij het kind en niet omgekeerd.

Naast de factoren die eigen zijn van het kind, spelen er in een kinderleven altijd factoren mee uit het gezin. Hoe hebben bijvoorbeeld de verhoudingen binnen het gezin invloed op het kind en/of wat zijn de normen en waarden die het kind vanuit thuis mee krijgt? Je kan als kindercoach dan ook nooit het kind los zien van de ouders. De ouders van het kind zijn de belangrijkste factoren voor verbetering en verandering tijdens de coaching en hierna.

Ik heb al veel mooie en waardevolle gesprekken met ouders mogen voeren. Allemaal in het belang van hún kind!
Een kind of puber ondersteunen doen we namelijk samen…

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek