HELP! MIJN KIND IS EEN (B)ENGEL

HELP! MIJN KIND IS EEN (B)ENGEL

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 7 november 2020 Blog
Leestijd: 3 minuten

Vanuit mijn werk als leerkracht basisonderwijs ben ik dit zó vaak tegengekomen! Ik had een voorbeeldig kind in de klas en tijdens de tien minutengesprekken keken de ouders mij met verbazing aan; ‘dit kon toch niet waar zijn’! Thuis was hun kind druk, agressief, onhandelbaar en tegendraads.

Herken jij je hier als ouder ook in?

Onzekerheid

Voor veel ouders is dit herkenbaar. En dan vooral het verschil tussen thuis en school. Maar het kan ook gaan om andere situaties. Bijvoorbeeld als je kind bij opa en oma is en die totaal niet herkennen wat jij over hem of haar vertelt. Je kunt je afvragen: hebben wij het hier over hetzelfde kind? Het kan je als moeder of vader ook onzeker maken. Waarom doet hij thuis zo boos? Waarom speelt zij lief bij opa en oma en waarom verandert het gedrag gelijk zodra ik binnenkom?

Veilig

Het antwoord is heel simpel en ook wel geruststellend eigenlijk: thuis is de veilige plek. Daar kun je helemaal jezelf zijn. Daar is het veilig genoeg om ook je minder mooie kanten te laten zien. Dus, ten eerste kun je gerust zijn: op zich is het een goed teken dat het veilig genoeg is. Je hoeft je er dus niet onzeker over te voelen.

Verwachtingen

Waar ieder kind behoefte aan heeft, is bij de groep horen. Op school speelt dat heel sterk. Je kind wil graag voldoen aan die verwachting. Hij of zij luistert naar de juf of meester en gedraagt zich ‘sociaal wenselijk’. Ook bij familie wil je kind graag voldoen aan de verwachtingen. En veel kinderen kunnen daar prima mee omgaan. Maar er zijn ook kinderen voor wie dat lastig is.

Opkroppen

Sommige kinderen zijn heel gevoelig. Of ze hebben een sterke wil. Zij doen heel erg hun best op school om aan de verwachtingen te voldoen. Maar dat kost hun erg veel energie. Ze kroppen hun frustratie, boosheid of verdriet op en gooien het er thuis uit. Jij mag dan de klappen opvangen. En hoe fijn is het dan als jij er echt kunt zijn voor je kind.

Helpen

Hoe kun je hem of haar het beste helpen in zo’n situatie? Lees hieronder een aantal tips die je toe kunt passen.


Tip 1: Toon begrip voor de emotie
Benoem wat je ziet en geef erkenning. “Daar word je boos over hè? Want je wilde graag als eerste op de tablet. Dat snap ik wel. En weet je, vandaag is je zusje eerst aan de beurt, morgen jij weer. We doen het eerlijk om de beurt…”


Tip 2: Geef de ruimte om stoom af te blazen
Iets fysieks of juist iets rustigs, net wat bij je kind past. Bijv. trampolinespringen, muziek luisteren, (samen)een boekje lezen. Maak hier afspraken over en leg dit ook uit aan je kind, zodat hij/zij snapt dat je dit doet om je kind te helpen om bij te komen.


Tip 3: Help bij het ontladen
Ontladen kan ook door middel van lachen. Ga lekker stoeien met je kind en laat hem/haar winnen. Zorg dat jullie samen plezier hebben, zodat er veel gelachen wordt.


Tip 4: Begrens op een liefdevolle manier
Bijvoorbeeld: “Als je me slaat, doe je me pijn. Duw maar tegen mijn handen, zo hard als je kunt.”


Tip 5: Bespreek met je kind…
Dat op school of bij opa en oma andere regels gelden dan thuis en waarom dat is. Dat kan je kind helpen het te accepteren.


Tip 6: Bouw thuis rust in.
In die zin, dat je kind daar niet ook nog van alles moet als hij of zij uit school komt.


Tip 7: Houd contact met school.
Overleg regelmatig met de leerkracht. Jullie willen tenslotte allebei het beste voor je kind.


Tip 8: Maak de overgang voorspelbaar.
Dit kun je doen in situaties waar het kind moeilijk gedrag laat zien zodra jij komt om hem/haar op te halen. Bijvoorbeeld: oma zegt 5 min. van tevoren: mama komt er zo aan. Als jij aankomt, maak je even contact en zegt dat jullie zo weggaan. Dan pas praat je met oma. Bouw een vast ritueel in bij ophalen of wegbrengen.


Tip 9: Blijf vertrouwen in je kind en in jezelf.

 

Ik hoop dat je wat kunt met mijn tips en dat ze je helpen je kind beter te begrijpen en te ondersteunen. Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek