HET GELUKKIGE KIND

HET GELUKKIGE KIND

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 20 maart 2021 Blog
Leestijd: 4 minuten

10 bewezen aspecten waarvan een kind gelukkig wordt.

Als ouder wens en wil je heel veel voor je kinderen. Maar… voorál, dat ze gelukkig zijn en blijven! Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar? Niet door ze de hele dag achter de  iPad te zetten en iedere dag pannenkoeken te eten te geven, al denken ze zelf van wel… Wat je ze dan wel moet geven? Volgens psychologen in ieder geval deze dingen;  

1.Tijd om te spelen. 
Steeds vaker zijn we als ouders geneigd om veel druk op onze kinderen te leggen. Extra oefenen voor school, muziekles, sportclubjes;  we willen het maximale uit onze kinderen halen. Op zich heus niet verkeerd, maar we vergeten vaak dat kinderen juist ook heel veel leren door te spelen. Daarom is het belangrijk dat we ze daar genoeg tijd voor geven.

2. Niet getuige zijn van ruzies en discussie. 
Het brein ontwikkelt zich ontzettend snel gedurende de kinderjaren. Als een kind vaak te maken krijgt met ruzie en problemen dan heeft dat invloed op hoe de lijnen in zijn hoofd gelegd worden. Het kind kan zorgelijk of angstig worden en legt de basis voor zijn verdere leven. Betekent dat je altijd maar poeslief tegen elkaar moet zijn? Dat is natuurlijk overdreven en bovendien onmogelijk. Maar als het echt problematisch en terugkerend is, houd dat dan bij je kinderen vandaan.

3. Niet vergeleken worden met anderen. 
We leven in een stressvolle samenleving en dat zorgt ervoor dat kinderen snel de neiging hebben zich aan elkaar te spiegelen. Dat kan al voor onzekerheden genoeg op zichzelf leiden en dus is het van belang dat ouders dat niet ook gaan doen. Vraag dus bijvoorbeeld nooit waarom je kind nou niet kan zijn zoals zijn broertje. Of waarom ‘ie niet zo goed luistert als het buurmeisje. Constant maar de positieve kanten van anderen kinderen benoemen, kan jouw kind het gevoel geven dat hij vooral negatieve kanten heeft….

5. De voordelen van negatieve emoties benoemen.
Klinkt misschien gek, maar het is belangrijk voor een kind om te begrijpen dat gevoelens zoals boosheid, verdriet en pijn bij het leven horen en niet verkeerd zijn. Dat ze ergens voor dienen en dat je er van kunt leren. Negatieve emoties bestraffen kan ertoe leiden dat je kind zijn gevoelens voor zichzelf gaat houden, met alle gevolgen van dien.

6. Geprezen worden voor proberen. 
Of je nu ergens in slaagt of niet, het feit dat je moeite doet om iets te bereiken is eigenlijk veel belangrijker. Successen zijn mooi, maar een kind mag ook geprezen worden voor de weg ernaar toe. Je best doen is eigenlijk een grotere prestatie dan je doel bereiken.

7.  Familietradities. 
Met z’n allen dingen doen versterkt het gevoel van veiligheid bij een kind. Wat die tradities zijn mag je helemaal zelf weten. Al is het iedere avond voor het slapen gaan even samen gekke bekken trekken, het zorgt ervoor dat een kind zich geliefd en in contact met zijn omgeving voelt.

7. Risico’s nemen. 
“Pas op, kijk uit!” als ouders vinden we het vaak maar eng om onze kinderen dingen te laten doen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Hoewel je ze het liefst voor van alles en nog zou willen behoeden, is het beter om ze hun gang te laten gaan. Natuurlijk moet je ze leren om goed te kijken voor ze de straat overstreken en ze niet op hun 2e zonder toezicht met een broodmes te laten spelen. Maar als jouw peuter zelf het klimrek op wil klimmen, moet je hem dat misschien maar laten doen. Ook al sta jij beneden je hart vast te houden. Je kind krijgt er zelfvertrouwen van en leert bovendien situaties zelf in te schatten. Vaardigheden waar hij later veel aan zal hebben.

8. Verantwoordelijkheid geven. 
We hebben snel de neiging onze kinderen alles uit handen te geven. Omdat dat makkelijker is, maar misschien ook wel omdat we ze (nog) niet vertrouwen. Probleem is: dat voelt een kind. Waardoor het gaat denken: blijkbaar kan ik dit niet. Of: iemand anders lost altijd alles wel voor me op. Eenmaal volwassen kan dat iemand behoorlijk parten gaan spelen. Begin daarom al jong met (kleine) dingen te verwachten van je kind, zodat het leert zijn verantwoordelijkheid te nemen en er daardoor op gaat vertrouwen dat het dingen zelf voor elkaar krijgt.

9. Mooie herinneringen. 
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die warme herinneringen koesteren aan hun jeugd een groter empathisch vermogen en een beter werkend moreel hebben. Ze zijn eerder geneigd anderen te helpen. De warmte en veiligheid die ze in hun jeugd hebben ervaren nemen ze de rest van hun leven mee.

10.  Gelukkige ouders. Ouders die goed voor zichzelf en voor elkaar zorgen laten hun kinderen zien hoe het is om gelukkig te zijn. En goed voorbeeld doet nou eenmaal goed volgen.