HOE LOS JIJ RUZIES EN CONFLICTEN MET JE KIND OP?

HOE LOS JIJ RUZIES EN CONFLICTEN MET JE KIND OP?

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 23 november 2021 Blog
Leestijd: 4 minuten

Misschien herken je dit wel. Het is iedere keer weer hetzelfde verhaal; steeds moet je jouw kind (eren) weer aanspreken op bepaald gedrag, vraag je hen om hun eigen spullen op te ruimen, wordt het zusje weer geplaagd en zitten de broers elkaar weer in de haren. De irritatie wordt beetje bij beetje steeds wat groter. Wanneer het “genoeg” is, kun je niet meer veel hebben en je wordt boos. Maar jouw kind wordt óók boos! Hoe gaat dit dan bij jullie verder? Er is een grote kans dat dit escaleert en jullie allebei het onderspit delven.

Ik hoor regelmatig kinderen en ouders vertellen dat er iets misgaat bij conflicten dat gepaard gaat met ruzie en geschreeuw. Uiteindelijk zal één van de partijen ophouden en afhaken. Hierin zie je meestal dat beide partijen niet tevreden zijn.

Een conflict ontstaat snel
Iedere dag zijn er vele momenten waarop dingen misgaan en niet lopen zoals gehoopt en verwacht. Je kind schiet niet op met aankleden, krijgt ruzie met zijn broertje, maakt iets kapot en jij als ouder moet alles (zuchtend) weer oplossen.
Meestal zijn de eerste irritaties op een dag nog wel te doen, maar na het zoveelste incident raakt je geduld op, wordt je kind boos en gaat ook bij jou het rode lampje branden. Want, vaak gaat het over herhalingen die met regelmaat terugkeren.

Toch blijven we doen wat we altijd deden
Wanneer herhalende incidenten, ruzies, irritaties en gedoe zich blijven voordoen, worden “de lontjes” na verloop van tijd steeds korter en kun je minder veel “hebben”. Het kind begint te schreeuwen en geeft de ander de schuld en jij roept wanhopig waarom je kind nooit doet wat hij moet doen of laat wat hij moet laten. Hierop zal een situatie weer escaleren tot één van beide opgeeft.

Eigenlijk is het wel interessant dat wij van die gewoontedieren zijn die steeds maar hetzelfde doen terwijl het geen effect heeft. Want hoe vaak heeft je kind al gehoord wat hij moet doen of laten? Hoe vaak heeft hij de vraag al gehad waarom hij iets doet? Hoe vaak heb je al dezelfde preek gegeven in de illusie dat je kind iets leert van je wijze woorden?

Maar zeg eens eerlijk

 • Als jij en je kind zo woest zijn, is er dan een redelijk gesprek mogelijk?
 • Wanneer jij met je kind later op een rustiger moment wilt praten over het gebeurde, wil je dan toch niet alsnog je kind een lesje leren en je gelijk halen?
 • Hoe vaak op een dag houd je een preek in de hoop dat het een keer binnenkomt en verwerkt wordt?
 • Vind jij dat je gelijk hebt en wil je dat je kind hiernaar moet luisteren?

En misschien wel het allerbelangrijkste: Heb je wel eens de moeite genomen om écht naar je kind te luisteren om zijn kant van het verhaal te ontdekken? Zodat jullie een gesprek hebben in plaats van een monoloog van jou richting je kind?

Hoe kan het ook?
Stel je hebt een conflict met je kind en je wilt het eens anders doen. Misschien zijn de volgende tips even een overdenking waard:

 • Uit de oude doos: tel tot 10, maar nog liever tot 25..
 • Luister naar je kind en vraag door naar wat er precies gebeurde en wat je kind dacht (woorden en argumenten hebben)
 • Vertel jouw redenen voor het conflict (belangen en motivaties)
 • Erken hoe het voor je kind is (emoties herkennen)
 • Leg uit wat jou bang, boos of verdrietig maakte (emoties verwoorden)
 • Verwoord je behoeftes en vraag wat je kind wilde bereiken (behoeften herkennen en verwoorden)
 • Durf het te zeggen als je ongelijk hebt (fouten mogen gemaakt worden)
 • Heb de moed om je ongelijk te bekennen (excuses maken)
 • Zoek samen naar een goede oplossing (compromissen sluiten)
Wat er gebeurde is allang verleden tijd
Let er maar eens op hoe jullie ruzie en conflict steeds op dezelfde manier doen. Bovendien ben je meestal bezig om “oude koeien uit de sloot te halen”. Deze koeien worden daardoor steeds groter omdat aan het eind van het liedje toch twee gefrustreerde mensen overblijven.

Dus,….. durf het eens op een andere manier te doen door niet meteen je gelijk te willen halen/ hebben, je tong af te bijten om de preek binnen te houden en leer je jezelf en je kind prachtige manieren om effectief te communiceren.

Want bedenk eens wat je dan allemaal nog meer doet. Namelijk: nadenken, toegeven, onderhandelen, ontdekken wat belangrijk is, je kunt beide anders over iets denken, observeren en navragen of je goed interpreteert, creativiteit, afspraken maken en je eraan houden, concessies doen, bij het onderwerp blijven, de confrontatie aangaan, omgaan met winnen en verliezen, respect, leren over gezagsverhoudingen en waarschijnlijk nog véél meer.

Door in te steken op een andere manier van conflict op te lossen dan voorheen, zal er meer rust en harmonie in huis ontstaan. Trek jezelf uit de sleur en durf buiten de lijntjes te gaan, op weg naar een meer evenwichtige basis met meer rust en harmonie in huis! Soms moet je hiervoor je eigen grenzen verleggen om iets moois te bereiken.

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek