MEEGAANDE KINDEREN: EEN LIEFDEVOLLE REIS NAAR ZELFVERTROUWEN

MEEGAANDE KINDEREN: EEN LIEFDEVOLLE REIS NAAR ZELFVERTROUWEN

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 18 november 2023 Blog
Leestijd: 2 minuten

Het streven om anderen blij te maken, sociaal wenselijk gedrag vertonen én conflicten het liefst vermijden: het zijn allemaal eigenschappen van meegaande kinderen. Vaak laten ze dit gedrag meer zien buiten het vertrouwde thuis, waar ze zich meer openstellen. Binnen het gezin is het echter vaak makkelijker voor hen om hun eigen grenzen aan te geven en hun eigen mening te uiten.

Is het zorgwekkend als mijn kind meegaand is?
Niet persé. Zolang je kind er zelf geen last van heeft en zich goed voelt, is er geen reden tot bezorgdheid! Maar als je merkt dat je kind zich minder gelukkig voelt omdat het zijn eigen behoeften ondergeschikt maakt aan anderen, is het tijd om als ouder hier aandacht aan te besteden. Andere kinderen kunnen namelijk wel eens misbruik maken van de meegaandheid van jouw kind. In zulke situaties is het belangrijk dat jouw kind heeft geleerd hoe het voor zichzelf opkomt en grenzen aangeeft.

Hoe maak ik mjin kind weerbaarder?

  • Vraag regelmatig naar de mening van je kind. ‘Wat wil jij?’, ‘Wat vind jij fijn?’. Zo leert het kind zijn eigen mening te vormen en wordt het zich bewuster van zijn eigen behoeften.
  • Bespreek samen de invloed van eigen gedrag. Leg uit dat een onzekere houding anderen meer kans geeft om over je heen te lopen.
  • Oefen samen hoe je met zelfvertrouwen grenzen aangeeft of je mening geeft. Sta stevig, houd je rug recht, kijk de ander aan, spreek met een duidelijke stem en benoem wat het gedrag van de ander met je doet en wat je verwacht.
  • Analyseer samen met je kind wat het ergste kan zijn als het voor zichzelf opkomt. Vaak is het de angst voor ruzie, boze reacties of afwijzing. Praat hierover en help bij het relativeren.
  • Bedenk samen een ‘helpende gedachte’ voor uitdagende momenten, bijvoorbeeld: ‘Ik zorg goed voor mezelf door mijn grens aan te geven.’
  • Complimenteer je kind wanneer je merkt dat het weerbaarheid heeft getoond. Alles wat aandacht krijgt, groeit! 🙂

Merk je onvoldoende effect bij het toepassen van bovenstaande tips? Dan kun je ook contact met mij opnemen.

Een kindercoach hanteert namelijk een specifieke benadering die zich richt op het geheel van het kind. Door aandacht te besteden aan zowel de emotionele, sociale als gedragsmatige aspecten, kan de coach de weerbaarheid van het kind versterken. Belangrijk hierbij is de erkenning van de unieke behoeften en de specifieke context van het kind. Zo wordt er een persoonlijk afgestemd traject gecreëerd dat inspeelt op de individuele uitdagingen en groeimogelijkheden van het kind. Hierdoor krijgt het kind de tools en het zelfvertrouwen om zich staande te houden in verschillende situaties en om zijn of haar eigen weg te vinden in de wereld.

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

Groetjes Annemiek