PESTEN

PESTEN

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 8 oktober 2022 Blog
Leestijd: 4 minuten

Stel je eens voor, dat je elke dag naar school gaat en wordt uitgelachen, bedreigd of uitgescholden dat je lelijk en dom bent. Als je dag in dag uit gepest wordt, lijkt de tijd stil te staan. Op zondag voel je je extra verdrietig, omdat het bijna weer maandag is en je weer zal moeten overleven tussen de mensen die jou pijn willen doen. Wat kan je doen als je in deze vervelende situatie zit? Hoe kan je überhaupt omgaan met pesten? Vanuit de overheid zijn scholen in ieder geval verplicht om te zorgen voor een sociaal veilige omgeving. Daarnaast moeten scholen iets geregeld hebben om het pesten tegen te gaan. Scholen hebben zelf de vrijheid om de aanpak tegen pesten op hun eigen manier in te regelen (Overheid, 2020, z.d.). Wat kan je doen, als je (ondanks een pestprotocol van school) gepest blijft worden

Pesten

Het is iets wat je niet in de hand hebt en wat iedereen kan overkomen. Op school, op het werk, op het internet… het kan overal gebeuren.
Hoe zie je nu als ouder dat er iets niet juist is en hoe moet je hier dan mee omgaan? Hoe moet de persoon die gepest wordt dit aanpakken? Het zijn vragen die door jouw hoofd spoken. Met deze blog wil ik proberen om daar een antwoord op te geven door een aantal tips te geven die je zouden kunnen helpen.

Signalen

Iemand die gepest wordt, zegt dit niet altijd. De persoon is vaak beschaamt en wil niet dat iemand dit weet. Maar hoe weet je dan dat jouw kind gepest wordt op school of daarbuiten? Het belangrijkste is hoe die persoon zich voelt. Mensen die gepest worden, zien er vaak ongelukkig uit of hebben veel last van buikpijn of hoofdpijn waardoor ze niet naar school willen. Daarnaast slapen ze vaak slecht en aan het einde van de vakantie of op zondag lopen ze gestrest en gespannen rond. Ze zijn vaak afwezig omdat ze niet kunnen stoppen met hier aan te denken. Daarnaast zullen ze vaak geen klasgenootjes meenemen of een activiteit met hen gaan doen.

Tips/helpen

  • Het is belangrijk dat de persoon die gepest wordt, het probleem komt vertellen. Stel je hier als ouder/ verzorger voor open en laat voelen dat die persoon jou alles mag vertellen.
  • Laat voelen dat het niet de schuld is van de gepeste persoon zelf. Laat diegene juist omringen met mensen die hem wel accepteren. Zo voelt hij/zij dat er ook personen zijn die hem wel graag zien.
  • De gepeste persoon moet voor zichzelf opkomen en niet over zich heen laten lopen. Dit is natuurlijk niet zo gemakkelijk. Koop daarom boeken over dit onderwerp en probeer desnoods een aantal oefeningen om te leren om voor zichzelf op te komen.
  • Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar…laat niet zien dat het jou iets doet. Door te wenen of kwaad te worden, geef je exact wat de pesters willen. Probeer daarom rustig te blijven. Op die manier zal de pester het sneller opgeven.
Gevolgen

Pesten heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de persoon die gepest wordt, maar ook voor de hele omgeving. De persoon die gepest wordt, zal minder zelfvertrouwen krijgen en zal zich daardoor steeds ongelukkiger gaan voelen. Door de zorgen en het vele peinzen zal het kind vaker wakker liggen en hierdoor te weinig slaap krijgen. Hierdoor zullen meestal de prestaties op school verminderen.

Daarnaast zal er op school geen goede sfeer zijn. De ene persoon voelt zich niet goed, de anderen zijn gespannen omdat ze misschien wel willen helpen maar niet durven: de angst om zelf dan óók gepest te worden. Natuurlijk roept pesten heel wat vragen op bij de ouders/ verzorgers. Als ouder gun je je kind het mooiste en beste van de wereld en je vraagt je van alles af: wat moet je doen, hoe kan ik helpen, … ? Dit stelt je vaak in een dilemma, waardoor je zelf ook veel zal wakker liggen. Daarnaast zie je hoe ongelukkig de persoon is, waardoor je zelf ook verschillende emoties gaat ervaren zoals woede, verdriet, … . Dit zorgt ervoor dat de sfeer thuis ook niet altijd goed is. Indien je gepest wordt of je weet dat een persoon gepest wordt, praat er dan zeker met iemand over! Praten is in dit geval heel belangrijk om zo raad te krijgen van verschillende personen. Op die manier heb je ook niet het gevoel dat je er alleen voor staat. Dat gevoel is het allerbelangrijkste.

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek