VAN NEGATIEVE NAAR POSITIEVE GEDACHTEN BIJ PIEKEREN!

VAN NEGATIEVE NAAR POSITIEVE GEDACHTEN BIJ PIEKEREN!

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 20 juni 2022 Blog
Leestijd: 2 minuten

We kennen ze allemaal wel, van die piekergedachten die ons niet helpen. ‘Stel je voor dat ik straks een fout maak tijdens mijn presentatie, dan nemen ze mij vast niet serieus’ of ‘Ik krijg vast weer die irritante rode vlekken in mijn nek als ik in de vergadering het woord heb’. Het is een irritant trekje van onze hersenen. Onze hersenen zijn namelijk in staat om gedachten te zenden waar we helemaal niet op zitten te wachten of die soms helemaal niet waar zijn.

O, nee!

Kinderen kunnen deze gedachten ook hebben. Het kan ze onzeker maken of ze kunnen ervan wakker liggen. In gesprek met kinderen noem ik deze gedachten de ‘onee!’gedachten. Zoals……….‘On ee!, ze vinden mij vast niet leuk’. Of………… ‘O nee!, wat als ik morgen niet meer weet wat ik moet zeggen tijdens mijn spreekbeurt’. Ook aan de kinderen vertel ik dat onze hersenen soms erg irritant zijn en ons dingen wil laten geloven die niet waar zijn. Samen met het kind ga ik deze O nee! gedachten bekijken. Wat zeggen deze gedachten? Is het waar wat deze gedachte mij duidelijk probeert te maken?

Van negatieve naar positieve gedachten!

Vervolgens leer ik het kind dat het invloed heeft op deze negatieve gedachtestroom. We kunnen deze negatieve gedachten namelijk ombuigen naar een “positieve gedachte”. Positieve gedachten zijn gedachten die je kunnen helpen om je zekerder te voelen. Arinda de Vreede heeft hier een hele toffe tool voor ontwikkeld, namelijk de HELPENDE GEDACHTEN KAARTJES! Dit is een set van 55 positieve hulpkaarten die allemaal positieve gedachten bevatten. Vaak komen kinderen zelf wel op positieve gedachten, maar soms kunnen deze helpende gedachtenkaartjes net dat beetje extra geven. Ik gebruik deze kaartjes dan ook zeer regelmatig tijdens de coaching.

Als het kind inzicht heeft in welke gedachten hem of haar kunnen helpen, gaan we hier verder mee aan de slag. Zo kan het kind een leuk boekje knutselen voor in zijn lade op school waar deze oké gedachten in staan. Ook heb ik een leuk werkblad waar in één oogopslag te zien is welke positieve gedachten kunnen helpen om die vervelende gedachten stil te krijgen.

Probeer het eens….

Mocht je merken dat je kind last heeft van zo’n piekergedachten, probeer dan samen de negatieve gedachten in positieve gedachten om te buigen. De piekergedachten zullen niet gelijk verdwijnen, maar door veel te oefenen zal je kind leren deze piekergedachten niet al te serieus te nemen en zelf kan het helpende gedachten bedenken om zich beter en sterker te voelen. Echt waar………. Oefening baart kunst!
En…positieve gedachten kun je trouwens inzetten op elk gebied dat aandacht vraagt!

Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek