WIL JIJ HET ZELFVERTROUWEN VAN JE KIND VERGROTEN?

WIL JIJ HET ZELFVERTROUWEN VAN JE KIND VERGROTEN?

Annemiek van Ginkel Annemiek van Ginkel 28 maart 2021 Blog
Leestijd: 4 minuten

Zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De meeste ouders willen dat hun kind zelfverzekerd is, dat het zich prettig voelt en uitdagingen durft aan te gaan. Kinderen met zelfvertrouwen vinden zichzelf de moeite waard en hebben een positief zelfbeeld. Ze gaan makkelijker nieuwe uitdagingen aan en durven fouten te maken, zonder dat ze zich slecht over zichzelf voelen.

Maar heb je als vader of moeder wel invloed op het zelfvertrouwen van je kind? Jazeker! Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Het krijgen van zelfvertrouwen is een proces dat een heel leven doorloopt. Wel wordt het ene kind geboren met meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Als ouders kun je veel bijdragen aan de basis van dit proces. Lees hieronder 12 tips!


Tip 1: Benader je kind respectvol
Probeer je kind te laten ervaren dat hij erbij hoort en belangrijk is. Laat je kind merken dat zijn mening en ideeën ertoe doen. Luister naar je kind. En geef je kind de ruimte om dingen op zijn eigen manier te doen.


Tip 2: Stimuleer het aan aangaan van uitdagingen
Stimuleer je kind om uitdagingen aan te gaan. Ook als iets eng of moeilijk is. Motiveer en stimuleer je kind om het toch te doen. Als je kind iets doet wat eerst lastig lijkt en het lukt toch, dan groeit zijn zelfvertrouwen. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om succeservaringen op te doen.


Tip 3: Heb vertrouwen in je kind
Heb vertrouwen in je kind en straal dat ook uit. Laat merken dat jij weet dat je kind iets kan, benoem dit en laat het non-verbaal zien.


Tip 4: Leer dat fouten maken mag!
Als je kinderen leert dat ze fouten mogen maken, zullen ze makkelijker uitdagingen aangaan. Leer ze dat het niet erg is om een fout te maken, maar dat je daarvan leert. Je kind leert z’n eigen kwaliteiten kennen door middel van doe-opdrachten, werkbladen, kleuren en een positief dagboek.


Tip 5: Geef procesgerichte complimenten
Let erop dat de complimenten die je geeft gericht zijn op de ontwikkeling en het leerproces van je kind. Richt je compliment bijvoorbeeld op: je best doen, wat heb je geleerd?, meedoen, plezier hebben of doorzetten. Complimenten gericht op het resultaat kunnen juist faalangst opwekken.


Tip 6: Leer je kind positieve kanten zien
Leer kinderen de positieve kanten van zichzelf te zien. En moedig ze aan die positieve kanten ook onder woorden te brengen. Vraag aan je kind: ‘wat vond je er zelf van?’ Of ‘hoe is het je gelukt?’.  Stel deze vragen in plaats van het geven van een compliment.


Tip 7: Denk zelf positief en in oplossingen
Geef zelf het goede voorbeeld van positief denken en vertrouwen hebben in jezelf. Kinderen leren door wat ze zien bij anderen. Jij als ouder bent belangrijk voor ze, dus zorg dat jij zelf positief denkt en uitdagingen aan gaat. Benadruk de positieve kant van ervaringen of situaties. Denk daarbij in oplossingen.


Tip 8: Geef zelfstandigheid
Geef je kind verantwoordelijkheid voor taakjes die passen bij zijn of haar leeftijd. Kinderen groeien van het krijgen van verantwoordelijkheid. Probeer de zelfstandigheid uit te breiden, zodat ze steeds meer zelf verantwoordelijkheid gaan dragen. Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen. Neem niet alles over, ook al gaat het dan misschien sneller of beter. Geef je kind de kans steeds zelfstandiger te worden.


Tip 9: Laat je kind situaties oplossen
Door kinderen zelf situaties op te laten lossen, krijgen ze een zelfverzekerd gevoel. Als het lastig is kan je helpen door vragen te stellen, maar laat de uiteindelijke oplossing en verantwoordelijkheid bij je kind.


Tip 10: Sporten
Veel kinderen groeien van het meedoen aan een sport. Ze oefenen, trainen en merken dat ze steeds beter ergens in worden. Deze ontwikkeling is erg krachtig voor het zelfbeeld van een kind. Ook het fysieke aspect aan sporten is goed, het zorgt voor vertrouwen in je lichaam.


Tip 11: Vergelijk  niet met anderen
Als je met anderen vergeleken wordt, kan je het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Dat je niet mag zijn wie je bent. Dat je altijd maar je best moet doen om bijvoorbeeld net zo leuk of slim te zijn als je broertje of zusje. Waardeer je kind om wie hij is. Iedereen is uniek en iedereen heeft andere kwaliteiten; benoem deze zonder te vergelijken.


Tip 12: Geef individuele aandacht
Neem echt de tijd voor je kind en geef individuele aandacht. Dat geeft het kind het gevoel dat hij of zij belangrijk is en er mag zijn. En dat is de basis van het zelfvertrouwen.

Pas deze tips toe en je zal het zelfvertrouwen van je kind zien groeien. Is je kind erg onzeker? Dan zie je misschien niet meteen effect. Dat is niet gek, want het ontwikkelen van zelfvertrouwen is een proces. Help je kind in verschillende situaties met de tips, zodat het zich fijn en zelfverzekerd zal voelen!

Ik hoop dat je wat kunt met mijn tips en dat ze je helpen je kind beter te begrijpen en te ondersteunen. Mocht je er zelf niet meer uit komen, neem dan gerust contact met mij op door het invullen van het contactformulier op de pagina CONTACT.

 

Groetjes Annemiek